Markus Sköld
författare
2019-08-31

Färdigt utkast

För drygt tre veckor sedan gav jag mig själv en deadline för första utkastet av thrillern som jag skrivit på. Idag skrev jag de sista orden i sista kapitlet.

Anteckningsböcker

Det är en fantastisk känsla att färdigställa en roman, även om jag vet att första utkastet har sin betoning på ordet utkast”. Det är mycket arbete kvar innan det blir en bok.

Och kanske känns det lite extra speciellt eftersom jag har skrivit den här för hand. Det blev drygt 700 sidor eller två och en halv anteckningsbok. Transkriberat till Word är det bara lite drygt 200 sidor, men mina första utkast brukar vara av det lite kortare slaget. Jag vet att jag kommer att lägga till mer under redigeringsarbetet.

Att skriva för hand har varit både inspirerande och frustrerande. Framförallt har jag blivit medveten om hur mycket jag ändrar mig och vill peta in text på olika platser medan jag skriver. I början var det jobbigt. Jag hade nån tanke om att anteckningsböckerna skulle vara perfekta, att de skulle innehålla den oförvanskade historien från början till slut. Men allteftersom jag kom längre i processen övergav jag såna tankar och då blev det enklare. När jag väl kom in i anteckningsbok nummer två drog jag mig inte för att kryssa över text, rita pilar om att ett visst textsjok ska petas in tidigare eller senare.

Jag tror jag kommer att fortsätta skriva för hand. I alla fall när jag jobbar med första utkastet till en berättelse.


Föregående inlägg
Outlining Under arbetet med min senaste roman har jag provat på outlining. Tidigare har jag alltid tänkt att jag är en sån där som flödesskriver, att jag
Nästa inlägg
Ljudböcker I veckan har jag skrivit avtal med Saga Egmont om att ge ut två av mina tidigare utgivna noveller — Det svarta molnet och Detta levande offer — i