Markus Sköld
författare

Det svarta molnet

Novellen Det svarta molnet” utspelar sig i en värld långt in i framtiden. Rymden har koloniserats under flera generationer. I de centrala systemen råder lag och ordning. I utkanterna däremot är lag och ordning påtagligt långt borta. Civilisationens bekvämligheter är hårdvaluta och även om hypermodern teknik existerar så fungerar den ofta dåligt på de outvecklade planeterna. Människan är desillusionerad efter generationer i rymden utan att träffa på andra intelligenta livsformer. Trots det, eller kanske just på grund av det, frodas spekulationerna kring ett mystiskt fenomen som påträffas då och då i den expanderande världen: svarta moln. Ingen vet varifrån de kommer. Det enda man vet är att man bör undvika dem.

Det svarta molnet” finns att köpa som e-novell eller lyssna på som ljudnovell. Den ingår också i Maskinblod 2, en science fiction- och fantastik-antologi utgiven av Affront förlag.

Sagt om Det svarta molnet

En förmåga att i få ord blåsa liv i miljöer och figurer, samtidigt som de med samma strama berättarekonomi håller åskådaren i ett fast grepp till de överraskande vändningarna i finalerna.

Sydsvenskan

Bland alla pärlor i samlingen utmärker sig ett par lite extra. [Däribland] Det svarta molnet” av Markus Sköld.

Litteraturmagazinet

Maskinblod 2 inleds med Det svarta molnet, en novell som startar med känslan av ett grävarlajv i rymden, glider över i något som har samma kusliga och paranoida känsla som filmen Alien, för att sedan avslutas på ett sätt som jag inte är särskilt förtjust i, men som inte heller är dåligt. Hela novellen känns gedigen och jag skulle gärna läsa mer i Markus Skölds spännande universum.

Fantastisk fiktion

Det svarta molnet” av Markus Sköld är en fartfylld och rätt traditionell rymdhistoria om en strandsatt navigatör som följer med ett gäng rymdpirater på en extremt farlig resa. Underhållande och välskriven.

Fabror Atlas