Markus Sköld
författare
2016-12-31

2016

Så här i de sista skälvande timmarna är det populärt att summera året som gått.

2016 var på många sätt ett hemskt år. Obeskrivliga hemskheter i många delar av världen, människor på flykt, ett allt mer omänskligt politiskt klimat och flera älskade artister som lämnat oss. De är för många för att nämna, men inom fantastiken förlorade vi bland andra Alan Rickman som var oförglömlig i rollen som Snape. Star Wars-universat hade ett svårt år trots två nya bra filmer. Erik Bauersfield (rösten bakom Admiral Ackbar (”It’s a trap!”) och Bib Fortuna (”Die wanna wanga”)), Kenny Baker (R2D2) och Carrie Fisher (general/prinsessan Leia) lämnade oss.

Men på ett personligt plan har det varit ett bra år. Jag har skrivit fyra noveller. Två till Fria Ligan och Mutant År Noll (”Observatören”, som var med i Fria Ligans kickstarter för Maskinarium och Hemlängtan” som kommer i en Mutant-antologi av Fruktan nästa år), Detta levande offer”, som publicerades på Swedish Zombie Förlag och Sommarlov”, ännu en novell med Fruktan till en kommande antologi. Jag medverkade också i 13 svarta sagor om superhjältar” med novellen Pandemonium” (som jag visserligen skrev 2015, men den publicerades 2016).

Kalldrag, omslag med fyrverkeri

Men störst av allt under 2016 var att min nya roman Kalldrag” släpptes i augusti. En stor del av året gick åt till redigering och den har fått en hel rad helt fantastiska recensioner.

Jag har fått förmånen att teckna agentavtal med fantastiska Marthina Elmqvist på Ophelia Publishing. Dessutom blev jag invald i Sveriges Författarförbund, Författarcentum och kan numera stolt kalla mig medlem i både Fruktan och Fantastisk Podd.

Många är lättade över att 2016 är över, men själv är jag väldigt stolt och glad över det gångna året.

Vem vet vad 2017 kommer ge, men enligt planen så kommer min debutroman Där ute i mörkret” ut i ny uppdaterad version. Jag kommer också att ge ut en ny roman som utspelar sig i samma värld som både Kalldrag” och Där ute i mörkret”, samt medverka i ett par antologier. Sen blir det väl i vanlig ordning några fler noveller också. Jag hoppas också snart kunna offentliggöra några riktigt spännande nyheter som ligger i pipelinen.

Så tack, 2016. Nu tar vi oss an 2017.


Föregående inlägg
Adventsfrost Idag släpps Fantastisk Podds julavsnitt och som en extra liten karamell bjuder vi i stockholmsgruppen på varsin novell såhär i juletid.
Nästa inlägg
Att färdigställa ett bokmanus Nästa bok börjar ta form. Redan innan Kalldrag kom ut hade jag ett råmanus ”färdigt”, men de senaste månaderna har jag gått igenom, flyttat, tagit